Zneužívání léků a přístupy k zvládání závislostí

03.08.2016 10:23

Zneužívání hypnotik a jim podobným lékům

 
     Zneužívání hypnotik a anxiolytik je velice rozšířeným jevem. Přičin je asi více. Na prvním místě nedostatek času na straně pacienta, ale i lékaře. Lidé nejsou ochotni se na chvíli zastavit, zamyslet se nad tím, co dělají špatně, jaké mají životní priority, stále se honí v práci, doma i v době odpočinku, jelikož chtějí stále nové a nové zážitky.  Zábavní průmysl je stále na něco láká. Jsou také daleko citlivější, asi i méně psychicky odolnější, než kdysi. Pacient přijde zkormoucen: "Umřela mi babička, jdu na pohřeb, prosím něco na uklidnění, " nebo " Jsem na dně, přišel jsem o práci,rozvádím se." apod. "Doktore, dejte mi něco, já fakt už nemůžu." atd. Já osobně jsem většinu pacientů závislých na benzodiazepamech zdělil. Tradovalo se, že jsou benzodiazepiny neškodné, (Neurol, Rivotril, Xanax, Lexaurin atd.), avšak jako už mnohokrát před tím, (např. s barbituráty) se ukázalo   i že i na benzodiazepinech se celkem spolehlivě i v terapeutických dávkách objeví závislost. Proto se snažím vnutit pacidentům  nějakou psychoterapii, ale moc většinou s tím nepochodím. Psychoterapeutů je málo, většinou se platí hotově, nemají smlouvy s pojištovnami a dojíždět někam za psychoterapeutem 3x týdně se nikomu nechce.
Anebo  pacient navštjíví psychoterapeuta  2-3 x a už se mu zdá, že si s ním psycholog, lékař "jen" povídá, a hledá hned nějaké "snadné" řešení, hlavně rychlé a levné, tj. prášek. Snažím se pacienty upozornit, že jenom prášek není řešením a že prášky na "uklidnění" by neměli brát déle než 3 týdny. Dnes je již někdo, kdo neví co to je Neurol, lidem pro smích. Takovýto hovor jsem zaznamenal na autobusové zastávce.: " Co pak ty nevíš, na co je Neurol? Ty si ho nikdy nebral? Vždyt ten dneska užívá každý. "
.
 
Závislost si rychle může vypěstovat i práškem na spaní, "Z léky" zolpidem, zolpiclon (Hypnogen, Stilnox) apod. Takže i tady se nejprve snažím upravit hygienu spánku. 
   Problém při dlohodobém užívání hypnotik a anxiolytik (léků na odstranění úzkosti) lidově řečených na "uklidnění" je s jejich vysazováním tj. může se objevit naopak masivní úzkost. Tj. potíže, pro které byly tyto léky nasazeny, se po vysazení vracejí v zesílené podobě. Pacienti se často třesou, maj pocity mravenčení po celém těle, objevuje se neklid v celém těle, někdy různé bizardní potíže, nezapadající do žádné škatulky.
 Osoby, které zneužívající tyto látky rozdělit do dvou skupin.
Ti první zneužívají uvedené látky pro jejich tlumivý účinek, druzí pak pro jejich schopnost paradoxně vyvolávat euforii a exaltaci. Pacient se v ordinaci často bezdůvodně směje, je zrychlený, rychle mluví, chodí atd.
Typický pacient je žena středního věku.
    Při dlohodobém užívání se krom přijemností, pro které se droga užívá se mohou objevit problémy s krevním oběhem, tj. hypotenze, snížení krevního tlaku, bolesti hlavy časté, nastupuje často třes, nechutenství, poruchy výživy a zhoršená paměť.
Pacienti postupně se dožadují větší a větších dávek, aby si navodily přijemný stav, takže pak do sebe sypou různé mixy Xanaxu a Rivotrilu, Oxazepamu často i v neuvěřitelných dávkách. K tomu většinou obcházejí několik lékařů a od každého vyžadují recept.
 
Odvykací režim se týká i terapeutických dávek. Doporučuje se vysadit 50% dávky rychle, zbýlých 25% pomalu a posledních 25% ještě pomaleji. Postupuje se individuálně, jak je pacient schopen tolerovat přiznaky úzkosti.

zdroj. prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc. Psychiatrická léčebna Bohnice, Praha" Prevence zneužívání léků a přístupy při zvládání lékové závislosti"

 

"vždyt to dnes už bere každý!! Máš depku a vemeš si neurol. "

Kontakt

Libosano s.r.o. MUDr Ivan Klener, Libochovice.

Ordinace praklickeho lékaře MUDr Ivana Klenera
Riegrova 69
Libochovice
411 17
www.libosano.cz

mobil 603448770
žádost o léky pošlete SMS, nebo volejte po 10.00 hod
416591334 tel. do ordinace
v případě nemoci a zastupuje MUDr M . Javůrek