Ketogenní dieta vhodná i pro diabetiky II typu.

17.04.2018 09:20
Ketogenní diety jsou vhodné pro redukci váhy a terapii diabetu mellitu 2 typ. Většina diet mají jednu nevýhodu, jsou totiž následovány zvýšeným pocitem hladu, metabolické pochody se zpomalují a je silná tendence vrátit se do původní hmotnosti.  Ketogenní dieta tyto nevýhody nemá.  
 V čem spočívá ketogenní dieta: hlavní kalorický zdroj je TUK a pacient ho neomezuje až do pocitu systosti, naopak se drasticky omezují cukry. Cukry se omezí z obvyklých 200-350 g na 20-50 g, přijímané hlavně v zelenině. tj. cukry se téměř vyloučí z potravy.
 U této diety dochází k poklesu váhy až o 5 kg za 2 týdny, protože díky tomu vzniklá nutriční ketóza,  potlačuje chut k jídlu. Atkinsonova dieta taky snižovala cukry, ale energii doplňovala proteiny,  ovšem ty se rozkládají na aminokyseliny a ty se pak dále rozkládají až na cukry a tím pádem nemůže vzniknout nutriční ketoza.
Metaanalýza 13 randomizovaných studií ukázala vyšší pokles váhy u ketogenní diety než na dietách nízkotučných.
  Předpokládá se, že sytící vliv tuků zahání hlad a ovlivňuje hladinu hormonů regulujících chut k jídlu. O ketonech se již dříve vědělo, že tlumí pocit hladu. Nyní se ještě zjistilo, že ketony nevedou k zpomalení metabolismu jako se tomu děje u ostatních diet. Ketogenní dieta zlepšuje navíc citlivost inzulinu a mizí i rychle viscerální tuk. Nežádoucí účinky: "ketogenní chřipka"- únava, točení hlavy, špatný spánek, zácpa, ale tyto obtíže mizí po několka dnech až týdnech.
 Na ketogenní dietě se také snižují i triglyceridy, zvyšuje se HDL cholesterol, zmešuje se objem břicha a klesá krevní tlak, tj.ketogenní dieta má antiaterogenní účinek. U pacientů na inzulinu se dieta nedoporučuje.
Závěr: Zavedené přestavy o racionální nízkokalorické a nízkotučné dietě mají vážné trhliny. V odborných kruzích začíná mít navrch ketogenní dieta, u které se dramaticky omezují cukry a tuky se ponechají do sytosti.

 


Kontakt

Libosano s.r.o. MUDr Ivan Klener, Libochovice.

Ordinace praklickeho lékaře MUDr Ivana Klenera
Riegrova 69
Libochovice
411 17
www.libosano.cz

mobil 603448770
žádost o léky pošlete SMS, nebo volejte po 10.00 hod
416591334 tel. do ordinace
v případě nemoci a zastupuje MUDr M . Javůrek