Naslouchadla

13.11.2015 17:00

Nasluchadlo.

Foniatrie, obor který má budocnost. Hluchých je čím dál více. Rokenrolová generace jde do důchodu a přináší si sebou nedoslýchavost. K praktickému lékaři dochází mnoho nahluchlých, bud si naslouchadlo nevzali, nebo ho vůbec namají, domluva je pak těžká. Udělejte s tím něco! Proč lidi nemaj naslouchadla? Nemají je radi, někdy ale zbytečně.

Naslouchadlo: "Dobrý sluha, zlý pán." Věneujte vyběru patřičný čas a nešetřete penězi. Jak na to?

Co Vás bude určitě  zajímát?

A) příspěvek pojištovny.

B) cena přístrojů

C) jak si vybrat ten srpávný přístroj: tj: poměr kvality a ceny. .

ad A) Příspěvek od pojištovny pro dospělé se pohybuje ve 3 pásmech podle rozsahu poškození sluchu./a to: 2 700 Kč, 3 900 Kč a 5 100 Kč. Dospělí pacienti mají nárok na příspěvek od pojišťovny 1×za pět let.

B) Ceny sluchadel se pohybují ve značném rozmezí, a to od 2 700 Kč až do 28 000 Kč.

C) Pokud chcete příspěvek, musíte se podrobit tvrdé regulaci. Tj. po provedení audiometrických testů se přistupuje k výběru sluchadla. Výběr je řízen dle sluchové ztráty. Pacient je edukován o typech sluchadel a je mu doporučeno, které sluchadlo by pro něj bylo vhodné. Má nárok vyzkoušet si sluchadla od tří různých firem. At už si pacient vybere sluchadlo zvukovodové nebo kanálové, provede mu ORL lékař tzv. otisk zvukovodu, který si pacient odesílá do firmy, od které si sluchadlo vybral. Sluchadlo by mělo mít barvu kůže, z antialergického materiálu, někomu vyhovuje tvrdší, někomu měkkší tvarovka. Je důležité, aby tvarovka dobře seděla, aby nevytvářela pocit ucpaného ucha, jinak začne pacient náhradu odmítat a nebude ji nosit. Důležitá je i psychologická podpora, pacient mnoho let neslyšel pomalu nic a náhle slyší i" trávu růst". Pro některé lidi je přednější pohodlnost a mají rádi svůj klid, proto se mnohdy opět ponoří svého ticha a samoty. Starší pacienti se musí naučit naslouchadlo nasadit, měnit baterky atd. jinak to povede k odmítání přístroje.  Musí se naučit přístroj udržovat čistotě a v dobrém technickém stavu někomu zase vadi titěrné ovládání, holt každá legrace něco stojí.

 

 


Kontakt

Libosano s.r.o. MUDr Ivan Klener, Libochovice.

Ordinace praklickeho lékaře MUDr Ivana Klenera
Riegrova 69
Libochovice
411 17
www.libosano.cz

mobil 603448770
žádost o léky pošlete SMS, nebo volejte po 10.00 hod
416591334 tel. do ordinace
v případě nemoci a zastupuje MUDr M . Javůrek