Zdravotnictví - systém, který sám sobě generuje práci.

26.06.2018 11:42

Zdravotnictví - systém, který sám sobě generuje práci.

Mohli bychom si hodiny vyprávět o nesmyslné administrativě, duplicitách ve vyšetření, alibismu, neochotě převzít odpovědnost, což samozřejmě vede k zbytným dalším a dalším vyšetřením s nulovým profitem pro pacienty.

1) Nesystematičnost - pacienti si pletou zdravotnictví se "švédským stolem"- "Tak jsem šel kolem a vidím, že tu nikoho nemáte, tak co kdyby jste mi napsal ty masáže, jo a ještě plenky pro babičku."

2) Neodpovědnost pacientů, minimální spoluúčast. Populisti vyhrávají volby a toto je jedno z témat, které zaručeně volby vyhraje, takže "konzerva" něco s tím udělat je v Čechách politická sebevražda.

3) Personální vyprahlost lůžkových oddělení a prodlužování čekací doby. Přesto na počet obyvatel v počtu lékařů, patříme na přední místa OECD. (6.místo) Tak kde je zakopán pes.?
4) Možná tady: Průměrný počet kontaktů lékař-pacient je ve Švédsku 3/rok v Rakousku 7/rok a u nás 11/rok. Každý z nás jde v průměru k lékaři 11x za rok, to je snad národní sport. Přitom Švédi mají delší průměrnou délku života, než my, možná právě proto, že nechodí k lékaři. :oops:

5) V nemocnicích chybí asi tisícovka lékařů, ale počet lůžek je stále nad evropským průměrem . Přitom z nemocnic každý rok odchází stovky lékařů do ambulancí, někteří lékaři odešli k farmaceutickým firmám. Ti co tento problém vyrobili, mají "geniální" řešení, nařídí jiným specialistům sloužit v nemocnici. Své vlastní pustí, cizí přinutí. Mnoho nemocnic provozuje ambulance, kde pracují jejich kmenoví zaměstnanci. Absurdistán.
Jak to, že ministři a ředitelé nemocnic to neřešili? Od r. 1990 odešlo 10 tis lékařů z nemocnic do specializovaných ambulancí. Personální oddělení se zrušili, lékařů přece bylo dost, ředitelé nemocnic lily peníze do betonu, nákupu nových zařízení (provize do kapsičky?), do lidských zdrojů ani tuk. Mnozí ředitelé se stali ministři, takže o narůstajícím problému věděli. Proč už odpovědní dávno nebyli pohnáni k odpovědnosti, víte o někom? Já ne. :(

6) Průzkum mezi studenty lékařských fakult ukázal, že hlavním důvodem odchodu do zahraničí nejsou peníze, ale vadné postgraduální vzdělávání, tj. nevyhovující podmínky pro specializační přípravu, kterému chybí jasné a jednoznačné podmínky, (absence kariérního a platového postupu,) navíc je časově náročné. Chybí i často supervize pro práci lékaře. 22% studentů preferuje práci v zahraničí přitom peníze v tom nehrají roli.!!! Jaká bude deziluze, až nastoupí do nemocnic a jejich pracovními podmínkami, prací na "černo" atd. :mrgreen:


Kontakt

Libosano s.r.o. MUDr Ivan Klener, Libochovice.

Ordinace praklickeho lékaře MUDr Ivana Klenera
Riegrova 69
Libochovice
411 17
www.libosano.cz

mobil 603448770
žádost o léky pošlete SMS, nebo volejte po 10.00 hod
416591334 tel. do ordinace
v případě nemoci a zastupuje MUDr M . Javůrek